Info aromatherapie

Info aromatherapie

Wat is aromatherapie? 

Aromatherapie is een complementaire therapie waarbij men zowel op mentaal als fysiek gebied werkt. Het is bij uitstek een holistische therapie, die zowel bij de mens het lichaam en geest als als een geheel behandelt. Het is toegenomen in populariteit in onze huidige maatschappij, doordat deze steeds hectischer is geworden en veel mensen behoefte hebben om de stress kwijt te raken en rust te zoeken. Aromatherapie is een therapie gebaseerd op de aroma’s van planten. Aroma’s doet ons direct aan geuren denken en het is dan ook via deze weg dat de aromatherapie het krachtigste tot ons doordringt. Een aroma is een extract van een vrucht of plant. Dit kan worden gewonnen door middel van distillatie of persing.  Veelal wordt aromatherapie toegediend via massage met etherische planten oliën, maar ook verstuiven of verdampen van de etherische oliën komt regelmatig voor. Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken hebben.
Mocht je etherische olie willen gebruiken als alternatief geneesmiddel, raadpleeg dan altijd een arts of aromatherapeut. Smeer nooit onverdunde etherische olie rechtstreeks op de huid, maar gebruik altijd een basisolie zoals bijvoorbeeld Jojoba olie.

Wat gebruikt men voor de aromatherapie? 

Bij aromatherapie maakt men gebruik van essentiële of etherische oliën die een plant bevat. De etherische oliën vormen de kern van de plant, zij bevatten alle eerste levensbehoefte van de plant. We kunnen alleen de etherische olie winnen door het oogsten/consumeren van een deel of de gehele plant.
Omdat etherische oliën worden gewonnen uit planten, kunnen we dus zeggen dat dit van natuurlijke oorsprong is. Er worden geen additieven, bewaarmiddelen en kleurstoffen toegevoegd. Het is dus 100% natuurlijk. In het beste geval is de etherische olie verdund met een basisolie. In het slechtste geval worden ze in een laboratorium chemisch samengesteld. Helaas kunnen we deze niet direct onderscheiden van de natuurzuivere etherische olie. De kunstmatige geurstoffen zijn zo geur identiek aan de natuurlijke en bovendien is ons reukorgaan ondertussen zo afgestompt dat we het verschil niet direct kunnen onderscheiden. Op termijn kunnen onze hersenen deze geur vaak wel herkennen. Kunstmatige geuren kunnen vaak een onaangenaam gevoel oproepen wat kan leiden tot hoofdpijn of migraine. Ze werken niet positief op lichaam en geest en kunnen op termijn schade aan het lichaam of geest aanbrengen. Het grootste deel van deze kunstmatige geuren wordt gebruikt in cosmetica zoals schoonmaakmiddelen.

Waarom aromatherapie? 

Aromatherapie, ofwel het gebruik van etherische olien, kent al eeuwen oude toepassingen. Bij de farao’s werden al flesjes van etherische olien gevonden. Deze werden ook aan de doden meegegeven voor het hiernamaals. De etherische oliën werden alleen gewonnen door middel van persing, omdat zij het distillatie systeem nog niet kende.
Geuren worden rechtstreeks door je hersenen opgenomen en kunnen lang in ons geheugen worden bewaard. Denk maar terug aan je kindertijd, herken je bijvoorbeeld de zoete geur van de kermis nog? Waar men suikerspinnen draaide, of juist oliebollen stonden te bakken? Of juist de geur van vers brood als je bij de bakker bent? Wist je overigens dat mensen mede een partner zoeken op basis van geur? Na je puberteit scheiden onze hormonen bepaalde geurstoffen af, die van belang zijn bij de keuze van onze partner. Ook dieren laten de keuze van hun partner bepalen door de geur.
Dit zegt uiteraard des te meer over de werking van de aromatherapie. De geurstoffen worden opgenomen in ons onderbewuste, ook al weet je niet waar de geur vandaan komt. De geurstoffen zullen zeker hun werk doen.

Het gebruik van etherische olie kent dan ook verschillende toepassingen, hieronder een paar voorbeelden;
– Het hebben van een geneeskrachtige werking, en kunnen ingezet worden om kwaaltjes te verlichten. Naast de klassieke geneeskunde kan het worden gebruikt om de genezing van ernstige aandoeningen te ondersteunen.

– Ze zijn zeer goed werkzaam bij psychische problemen zoals depressieconcentratiezelfvertrouwen etc..

– Ze hebben huid herstellende eigenschappen, juist daarom wordt ook bij veel cosmetica producten gebruikt.

Bij het gebruik van etherische olie baseren we ons niet alleen op de geur, maar ook op de werkzame stoffen. Lavendelolie werkt bijvoorbeeld verkoelend en verzorgend voor de huid. Zo heeft iedere soort etherische olie haar unieke eigenschappen.

Zelf experimenteren met aromatherapie: 

Eerst willen we je mededelen dat je etherische olie nooit rechtstreeks op de huid mag aanbrengen, gebruik dit dus samen met een basisolie. Wil je etherische olie rechtstreeks innemen? Raadpleeg dan altijd een arts of therapeut. Lees altijd de contra indicatie zorgvuldig door.